Forstærkning af ror.

rorrep.gif (76136 bytes)

Vi bringer her en mulig opskrift til hvorledes du kan forstærke dit ror. Artiklen har taget udgangspunkt i en tidligere artikel fra vores Impala blad nr. 1 fra 1996.

Det er vores erfaring, at hvis et ror knækker sker det oftest lige omkring vandlinie og det nederste hængsel, derfor laver vi forstærkningen der.

Selve arbejdet kan for langt de flestes vedkommende, udføres af dem selv og er, uanset hvad man måtte mene om vores nedenstående opskrift, rimeligt overkommeligt og logisk, når først man er kommet i gang. Efterfølgende vil forstærkningen og arbejdet overhovedet ikke kunne ses.

1. Start med at lave en udvendig skabelon af roret hen over det sted, hvor vi skal lave hullet. Den skal bruges til sidst iforbindelse med spartelarbejdet.

2. Mærk op og skær et hul 3 cm under vandlinien. 300 mm dybt og 200 mm bredt. Hvis roret er fugtig indvendigt tørres det grundigt ud med føntørrer e.lign. Se tegning og billede 1, 2 og 3.

3. Dernæst slibes roret indvendigt med groft sandpapir evt. med en vinkelsliber, for at få en god vedhæftning til forstærkningen. Siderne på hullet og pladen vi har skåret ud, skærpes grundigt af hensyn til styrken, når vi skal lukke hullet igen. Se billede 4.

4. Find og tilpas 2 stk. rør eller trælister i en længde på 500 mm. Ved tilpasningen skal du være opmærksom på, at der skal kunne komme 3-4 lag glasfibermåtte mellem røret/listen og den indvendige tykkelse på roret. Se billede 6 og 7.

5. Klip mange stykker glasfibermåtter ud i passende stykker. Det vil sige 1-2 stykker i bunden ca. 200 * 550 mm og 5-7 stykker over hvert rør/liste. Bland poliester og hærder i en spand, overtrukket af en plasticpose. Således kan du blande flere gange ved blot at skifte plastikposen ud. Alternativet med at blande flere gange i samme spand ville ende med at blandingen hærder alt for hurtigt op p.g.a. af hærderdampe fra tidligere blandinger.

6. Start med at ligge de 2 stykker i bunden, ved at fylde hullet ud og resten 250-300 mm op over vandlinien. Støb derefter det første rør/liste fast. Det er vigtigt, at røret/listen kommer godt op over vandlinien ca. 250 mm. Således har vi nu 250 mm under vandlinien og 250 mm over vandlinien. Se tegning .

7. Støb nr. 2 rør/liste i. Vær omhyggelig med at få en god vedhæftning også i stykket oppe under hullet. Gennemvæd stykkerne inden de skubbes op under og sørg for der også er vedhæftning på oversiden af roret. Støb mange lag glasfiber, 5-7 lag, op af siderne. Det er i dem styrken ligger. Se billederne 5-10.

8. Rør/lister er støbt godt på plads og vi skal til at lukke hullet. Støb glasfibermåtter fast over på rør/listerne, således det passer med at pladen vi skar ud i starten, kan ligge ovenpå. Se billede 11 og 12.

9. Pladen støbes fast. Start med at tilpasse nogle smalle stykker glasfibermåtte i bunden og lav dem derefter bredere. Se billederne 13 og 14.

10. Forstærkningen er lavet og nu er der kun slibe, spartel og malerarbejdet tilbage. Brug her skabelonen af den udvendige side af roret til at tilpasse faconen så korrekt som muligt. Se billede 15 og 16.

skriver.gif (182 bytes) Mads Kirketorp D 24 "SI-JU".

 Klik for stort billede
1)

Klik for stort billede
2)

Klik for stort billede
3)

Klik for stort billede
4)

Klik for stort billede
5)

Klik for stort billede
6)

Klik for stort billede
7)

Klik for stort billede
8)

Klik for stort billede
9)

Klik for stort billede
10)

Klik for stort billede
11)

Klik for stort billede
12)

Klik for stort billede
13)

Klik for stort billede
14)

Klik for stort billede
15)

Klik for stort billede
16)